2014. augusztus 2., szombat

Les Revenants/The Returned/Visszajárók

És íme a nagyon nem professzionális bejegyzés egy nagyon jó sorozatról.
Majd jön egy másik, remélhetőleg összeszedettebb darab egy szintén remek szériáról.

Nem csak  nekem tűnt fel, hogy mostanában mintha több jó sorozat bukkanna fel, mint egész estés film... ez elég furcsa, ráadásul már kb. a költségvetés is kezd kiegyenlítődni arányában, mintha fokozatosan elhúznának a sorozatok a hosszabb filmek mellet... kíváncsi leszek, hogy mi lesz e téren 10 év múlva...

Bár most elég nagy divat lett sok nagyon zakkant sorozatot feldobni, ami tele van pucérkodással meg gyakran eléggé felesleges erotikus tartalommal és masszív, véres jelenetekkel, valahogy egy kicsit sem érdekeltek, mert sztori igazán nem volt, vagy ha igen, akkor feleslegesen hígította a sok pucérkodás, mintha az lenne a lényeg (elég belegondolni pl. a Dexter sorozat fokozatos elkurvulására, Vagy a Trónok harcára. amivel még mindig nem tudom hogyan álljak, mert elkezdeném, ha nem hallanám folyton másoktól akik ezt nézik, hogy nincs olyan rész amiben ne lenne tök felesleges pucérkodás, és egyebek, amik kb elveszik a hangsúlyt a történetről ami amúgy is elég masszív lenne, sőt, sokkal érdekesebb lenne és élvezhetőbb és maradandóbb a béna sallangok nélkül... ez nem prűdség részemről, inkább az, hogy én a történet miatt nézek filmet vagy sorozatot, ha a történet szempontjából fontos a dolog, tőlem mutathatják, de ha nem akkor csak egy felesleges wtf elem, ami butít az egészen... így vagyok a "sztárokkal" is, néha jobban örülök, ha egy teljesen idegen, nem túl szép valaki a főszereplő, mert ugyan már, nem az a lényeg, hanem a film! Na, most jólmegmondtam!!! zárójelbezárva ->).

Szóóóval én általában egyedi sztorikat keresek, lehetőleg sajátos hangulattal, ami miatt az ember jóval később is emlékezni fog rá, mint egy olyan sorozatra, amit esetleg pár év múlva szívesen újranézne, hátha még több dolgot venne észre benne, mint korábban.
Az egyik ilyen sorozat a francia Les revenants volt számomra.



Egy-két Többé-kevésbé fontos adat:

Az első évadot 2012-ben kezdték, a másodikat 2014-ben, nem tudom, hány évadosra tervezik.
Ha jól tudom, a Viasat 3-mon adják Magyarországon, de ajánlom az eredeti szinkronnal nézést, mert hát úgy az igazi, könnyű hozzá feliratot is találni magyarul...
Az első évad 8 részes, egy rész valamivel kevesebb, mint 1 óra.
Egy azonos című (de 2004-es évjáratú), szintén francia film alapján készült.

Úgy találtam meg, hogy miután nagyon szeretem a Mogwait, és néha ránézek az általam kedvelt együttesekre hogy miben settenkednek mostanság, megtaláltam egy lejátszási listát a sorozathoz, aminek ők készítették a zenéjét. De nem csak az intronak, hanem szinte végig az ő zenéjük lehet hallani... rákerestem imdb-n, és eléggé megtetszett a történet, főleg, hogy francia sorozat amin amúgy látszik és érezhető is hogy egy "nem amerikai vagy angol" dologról van szó... de főleg nem amerikai... nagyon másképp viselkednek az emberek!
Ami nagyon tetszett ebben a sorozatban az elsősorban a hangulat, amihez nagyban hozzátett a Mogwai-féle sejtelmes kissé baljós zene, és az, hogy egy kisvárosban játszódott hatalmas erdőségekkel és egyéb természeti dolgokkal átszőve, egyébként látványra kicsit valami skandináv környékre emlékeztetett, ami a külvilágtól eléggé el van zárva.
Ebben a kisvárosban szinte mindenki ismer mindenkit és próbálják minél jobban élni a maguk életét.
De egyszer csak visszatérnek páran, kik évekkel, vagy akár csak pár napja haltak meg. Nem olyanok, mint a zombik (bár éhesek, de jó nekik a szendvics is!), és a többségnek kezdetben fogalma sincs arról hogy halott.

Így kezdődik a sorozat, és azután láthatjuk, a környezetük hogy igyekszik megoldani ezt a nagyon furcsa helyzetet, sokféle reakciót láthatunk, mindegyik lehetséges és nagyon őszinte. Nem igazán vannak főszereplők, inkább sok fontosabb szereplő, akinek megvan a maga része a történet alakulásában, nagyon kevés olyan szereplő van akivel szemben ellenszenvet érezne a végére az ember, még ha korábban több is volt, idővel mindenkinek kiderül a története.
Az egész sorozatot végigkíséri egy misztikus-rejtélyes hangulat, és nagyon sokáig nem lehet tudni, de még kitalálni sem hogy mi is folyik valójában.

Szerencsére, nincs túl sok felesleges drámázás benne. (Úgy értem, van benne pár olyan jelenet például, hogy valami hülyeségen éppen elkezdene veszekedni két szereplő, mikor éppen valami fontosabb dolgot kéne csinálniuk, erre az egyik szól a másiknak hogy ennek most nincs itt az ideje, és nem veszekednek tovább, hanem a lényeggel foglalkoznak!!!! végre!!! (Nem azért, de a Walking deadben elég vicces volt pl.: a megcsalós epic drama, mialatt mindenütt zombik portyáztak és meg akarták enni őket, de még sok másik esetet is lehetne említeni...))

Aki szereti a kifejezetten egyedi sorozatokat, nem túl csilivili misztikus vonallal, megkedvelhető karakterekkel és nagyon érdekes, nem kiszámítható történettel, annak kifejezetten ajánlom ezt a sorozatot!

imdb link a sorozathoz

Angol tv-s trailer:




A Mogwai Hungry Face című számával ellátott introja a sorozatnak, ami nagyon tetszetős:


  Minden jót!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése