2012. április 30., hétfő

Ilyen volt a Peer Gynt

Először is, ez egy durván 3 órás darab... nem mintha ez valami brutális dolog lenne, de a székek csak egy fokkal kényelmesebbek az iskolai padoknál lévőeknél (és az ember lábának is kb. annyi hely jut, mint a suliban...), szóval ha valaki nem volt még hosszabb előadáson a Örkényben, készüljön fel lelkileg arra, hogy amikor vége van a darabnak, úgy fog távozni onnan, mint egy hatszáz éves öregember... ok, most magamból indultam ki.

Ettől függetlenül megint egy nagyon jól sikerült darabot láthattam, a történet eléggé felnőtt-tündérmese-szerű, dióhéjban ennyi: Peer kiskorától kezdve mesevilágban él, életét átszövik a hazugságok és hihetetlen történetek, amiket felhasználva igyekszik kimentenie magát a bajból, és elhitetnie magával, hogy nincs baj körülötte. Egyszer megszöktet egy csajt az esküvőjéről, de nyomban ott is hagyja őt, mivel a menyasszony annyira nem is érdekelte, ráadásul a násznép ha megtalálja őt, azonnal a torkának ugorna... szóval elszökik, időközben elcsábítja Solvejget (überártatlan... még Bibliája is van!) is, akit még az esküvőn látott meg, de őt is otthagyja, hogy világ körüli, gazságokkal teli kalandban legyen része, de a végén persze visszaüt duhajkodásainak árja...

Nagyon tetszett a képi világa, egészen egyszerű volt a díszlet, de remekül megadta a jelenethez illő hangulatot, gyakran a díszlet átalakítását beleépítették a darabba, ami különösen jó volt. Egy kicsit nyomasztónak találtam, hogy majdnem egész idő alatt havazott a színpadon, de persze norvég drámáról van szó, hideg helyen meg sokat havazik, ez náluk teljesen rendben van, nekem viszont olyan melankolikus lett az egész tőle. Mondjuk ez lehet, hogy csak nálam merült fel...
Ettől függetlenül rengeteg vicces rész volt benne, könnyed, dinamikus előadás volt (ez hülyén hangzik, de az volt és kész...), mostanában egyre több a zenés-éneklős részlet a színházi előadásokban, nem?

Nem régóta megy, egészen pontosan idén, március 17-én kezdték adni, szóval még elég gyakran van műsoron... remek rendezés(Ascher Tamás), remek színészek(Szandtner Anna, Polgár Csaba, Kerekes Éva, Für Anikó, Csuja Imre, és még sokmindenki)  , remek darab, szóval nézzétek!!! (ps. gyereket ne nagyon vigyetek rá...)

További infókért kattintsatok erre a szövegre, és a színház idetartozó oldala meg fog nyílni előttetek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése