2010. október 9., szombat

Spiritual world/Vinyan lok khon dtai



Év: 2008
Ország: Thaiföld
Műfaj: horror, thriller, dráma
Rendező: Tharatap Thewsomboon
Szereplők: Nuttamonkan Srinikomchot, Annchit Sapanpong

A történet:
Ming elég régóta látja a szellemeket, de ez nem tűnik olyan hű-de nagy dolognak. A csaj nem menekül előlük, de nem is haverkodik velük, csak ott vannak, Ming tudomásul veszi ezt, van amikor beszél valamelyikkel, van amikor nem, és ennyi. Amikor új lakásába költözik, az sem jelent számára nagy problémát, hogy állítólag szellemek járják az épületet, sőt, talán még szándékában is állt egy ilyen hely választása.
Ezalatt egy Budd nevű fickó apja gyilkosa után kutat, annak ellenére, hogy mindenki szerint öngyilkosság történt... Emellett Minget is keresi, akivel gyerekkori játszótársak voltak, hogy segítséget kérjen tőle.
Mikor találkoznak, kiderül, hogy Minget valami gonosz szellem üldözi, aminek köze van a gyerekkori traumájához. Idővel a főszereplők egyre jobban elsüllyednek saját problémáikban, kezdenek bekattanni, de ez még csak a kezdet...

Személyes vélemény:
A thai kísértetes horrorfilmekben a kísértetek nagyjából annyira illeszkednek egy sablonra, mint a japánoknál. (Gondolom a japán verziót nem kell bemutatnom...) A thai kísértetek ismertetőjegyei a következők: véres fej, sötét, néhol szürkésfekete, repedezett bőr(persze ez a kettő csak az ijesztőbbnek szánt kísérteteknél van), és ami a legfontosabb, az a tisztán fehér szemgolyó. Ezeket majdnem minden esetben elsütik, ebben a filmben sem néztek ki máshogy a szellemek... csakhogy a fő-fő ijesztő szellem arckifejezése (ami elvileg baromi ijesztő volt) olyan röhejes volt, hogy a nagy munkával felépített "riogatós" atmoszféra azonnal elszállt... sajnos voltak még egyéb hülyeségek is, amivel a készítőknek sikerült kinyírniuk a saját filmjüket, ilyen például még a végén az a csöpögős sírjunk együtt jelenet, ami sehogy sem illett oda, hiszen ha valaki egy hű-de parás filmet akar csinálni, akkor nem az a célja, hogy a néző meghatódjon (mert elvileg ezen meg kellett volna hatódni...) és elfelejtse az összes korábbi viszonylag ijesztő jelenetet... legalábbis szerintem.
Amúgy nem volt olyan szörnyű, csak baromi ellentmondásos, mintha a készítők nem lettek volna teljesen biztosak abban, hogy mit is akarnak... voltak benne olyan részek, amik bejöttek, de elég vegyesre sikeredett... lehet, hogy csak azért zavar ez ennyire, mert a trailer alapján valami igazán ijesztőre számítottam... annyira meg nem volt az... pedig lehetett volna.

Ajánlás:
Senki ne számítson semmi extrára, az ijedőseknek ajánlom, mert nekik még valamennyire hatásos lesz... Kb. átlagos film (vagy egy kicsit rosszabb annál), ha valakinek pont egy ilyenhez van kedve, az megnézheti.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése