2010. október 2., szombat

Salvage /Guresome

Év: 2006
Ország: USA
Műfaj: horror, thriller
Rendezők: Jeff Crook, Josh Crook
Szereplők: Lauren Currie Lewis, Chris Ferry, Cody Darbe

A történet:
Clarie egy kis éjjelnappali boltban pénztáros. Munkája végeztével várja barátját, hogy az felvegye, és hazavigye őt a kocsijával. De amikor az autó megérkezik, nem a várt személy ül benne. Egy Duke nevű fickó, akit állítása szerint Jimmy (Clarie barátja) küldött. A lánynak nem tetszik ez, de egy kis habozás után beszáll a kocsiba. Duke ellenszenvesen viselkedik az út alatt, ezért ahogy megérkeznek a házig, Clarie berohan, és telefonál Jimmynek. A fiú nem veszi föl a telefont, de Clarienek nagyobb oka is lesz az aggodalomra, amikor kiderül, hogy Duke bejutott a házba... Szóval a lányt csúnyán kinyírják...
...Másnap Clarie kissé leverten fejezi be munkáját. Jön a kocsi is, hogy hazavigye őt, és mint általában, most is Jimmy ül benne. Clarie mesél neki a rémálmáról, és az egésszel nem is foglalkoznak többet. Néhány apróbb baljóslatú dolgon kívül minden a megszokott módon alakul, azonban gyakran vannak látomásai arról a fickóról, és úgy érzi, mintha valaki figyelné őt...
Egyik este az éjszakai műszakján ismét megtámadja őt Duke, de mire kiérkezik a rendőrség, sikerül elmenekülnie.
Clarie megadja a rendőröknek a személyleírást, de a rendőrség nem veszi őt komolyan... azt mondják, hogy az a férfi már rég halott.

Személyes vélemény:
Először is, a történet leírásom egy kicsit félrevezető, ugyanis ez nem valami tipikus gagyi szellemtörténet... ennél valamivel jobban oda kell figyelni, és gondolkodni, hogy kiderüljön az "igazság"... próbáltam, de nekem nem sikerült kitalálnom idő előtt, hogy mi is történik, sztem másnak sem ment, a végén elárulják, hogy mi van, a néző meg rávághatja, hogy "jééé, tényleg! Hmmm...ez tök jó!"... vagy valami hasonlót. Mert tényleg jó. Ötletes.
Amúgy kis költségvetésből, kevés színészből (azok is amolyan "a rendező szomszédjai meg unokatestvérei" szinten, mégis nagyon hihetően játszottak), ja, és néhány ember nem csak színész volt, hanem más feladatokat is ellátott (például a Clariet játszó Lauren Currie Lewis egyben sminkes is volt), tehát elég jól meg tudták oldani a problémákat, és egy remek filmet raktak össze. Ami még külön tetszett, az az volt, hogy néhány aprósággal mennyire jól meg tudták az adott jenetek hangulatát adni. Néhány baljóslatú helyzetben például mintha köd lett volna a szobában, a háttér homályosnak tűnt, vagy amikor a fénnyel és az árnyékokkal játszottak.
Ja, és akárhányszor lehetett volna valami pucérkodós jelenet, valahogy megoldották, hogy ne legyen. Ezt jól tették. Elrontották volna vele a filmet, hiszen nem is illett volna ide egyáltalán. Clarie sem picsáskodott, egyáltalán nem volt idegesítő, így a néző szimpátiáját is jobban el tudta nyerni.
Szóval néhány apróbb bakitól eltekintve (utálom, amikor észreveszek valami bakit egy filmben, mert az teljesen el tudja terelni a figyelmem, és hülyeség is azokkal foglalkozni, egyébként sem jó, ha egy film túl tökéletes... bah..) nekem nagyon bejött ez a film, remek ötlet, jó kivitelezéssel.

Ajánlás:
Mindenkinek ajánlom, aki nem akar éppen nagy robbanásokkal és CGI szörnyekkel teli horrorfilmet nézni, de valami újat és érdekeset akar látni.


Igen, a trailer megint nem látszik rendesen... a lényeget látni, de ha valakit érdekel a teljes kép, tudja, hol találja meg ;)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése