2011. február 16., szerda

Freaks

Év: 1932
Ország: USA
Műfaj: dráma, horror
Rendező: Tod Browning
Szereplők: Olga Baclanova, Harry Earles, Daisy Earles, Leila Hyams, Henry Victor, Wallace Ford

A történet:
A régi cirkuszok fő attrakciói azok az emberek voltak, akik valamilyen külső rendellenességgel éltek, és emiatt a nézőközönséget megdöbbentették, a nézők nem arra gondoltak, hogy a színpadon emberek lépnek fel, hanem arra, hogy fura szörnyszülöttek mutatványoznak. (Hát igen, az ember szereti azt hinni, hogy másokhoz képest ő mennyivel jobb és normálisabb...)
A cirkusz jön-megy, az ott dolgozóknak meg megvan a maguk élete, mindenkinek megvan a maga öröme, bánata, szal átlagosan élnek.
Van néhány külsőleg egészségesnek számító mutatványos is a cirkuszosok közt, az egyik Cleopatra, az akrobatanő, aki úgy döntött, elcsábítja Hansot, a törpenövésű fickót, hogy kihasználja annak vagyonát.
Az esküvő napján Cleopatra lerészegedik, és Hans rájön, hogy a nő csak szórakozik vele, amikor a többiek ünnepelni kezdenek, hogy mostmár ő is közéjük tartozik, az kibukik, és így mindenki számára nyilvánvaló lesz, hogy a gyönyörű, kívülről teljesen egészséges Cleopatra az igazi szörnyeteg...

Személyes vélemény:
A film egész valós képet ad a korabeli cirkuszokról, ráadásul itt a készítők megtették azt, amit ezután szinte senki sem mert: a szereplők többsége, vagyis akik valamilyen rendellenességgel élnek, valóban olyanok, nem bábuk, vagy speckó effektek. Talán emiatt van egyes helyeken még mindig betiltva a film, pedig a készítők célja pont az volt, hogy a nézőket rádöbbentse, hogy aki kívülről nem "normális", attól még belül az, és ez ugyanígy fordítva is megeshet.
Bár horrorként van föltüntetve, igazából nem ijesztő, max. a végén, de az is inkább a gyerekeknek lenne az... legalábbis én még anno megijedtem, amikor először láttam, de az idősebbek számára inkább nyomasztó lehet.
A színészek közül páran már régóta játszanak, volt, aki viszont csak egyszeri alkalommal állt kamera elé, igazából senkinek sem ebben a filmben mutatkozik meg színészi tehetsége, jók, de semmi extra. A rendező már a 10-es évek közepe óta ontotta a filmeket, tehát volt már tapasztalata rendesen, ráadásul fiatal korában már volt köze cirkuszi előadásokhoz, tehát ezen a téren is otthon volt, talán emiatt is sikerült ilyen jól a film.
Amúgy érdekes, hogy szinte végig az egyetlen helyszín a filmben az az a hely, ahol a cirkuszosok kocsijai vannak, a cirkuszsátrat és a porondot, vagy "kívülállót" nem is mutatnak, talán ezzel akarták éreztetni, hogy ami a színfalak mögött van, arról a közönségnek fogalma sincs.
Eredeti, értelmes, van olyan bátor, hogy valóságosat mutasson, és szerencsére mellőzi a szinte kötelezőnek tűnő "keep smiling" mentalitást is a film.

Ez nem a trailer, hanem egy részlet a filmből, mert a trailer túl spoileres volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése