2011. március 20., vasárnap

Ngok toi/Womb ghosts

Év: 2010
Ország: Kína
Műfaj: horror, dráma
Rendező: Dennis law
Szereplők: Suet lam, Chrissie Chow, Koni Lui, Lok-yi lai

A történet:
A kórházban egy őrült nő halott magzatát kell kioperálni... Az utóbbi időben több ilyen eset is előfordult, ráadásul azt sem lehet tudni, hogy kitől eshettek teherbe a páciensek.
Ezalatt 2 másik nő szintén terhességgel kapcsolatos problémákkal küszködik...

Láthatunk még egy babonás muksót is, aki egy fura módszert alkalmazva elásott egy halott embriót a kertben, és a szellemét segítőjeként használja...

Idővel kiderül a kapcsolat köztük, és az is, hogy miért kísérti őket egy dühös-kiscsaj-embriókísértet...

Személyes vélemény (enyhén SPOILERes):
Azt hiszem, itt elsősorban a rendezővel (aki eddig főleg akció/romantikus téren mozgott, meg szintén 2010-ben még egy rosszul kinéző vámpíros filmet is csinált...) volt probléma, mert rajta kívül mindenki tök jó munkát végzett a filmmel kapcsolatban. Még az alapötlet sem volt rossz, mégis el lett szúrva az egész... Pedig mekkora riogatást lehetett volna ebből csinálni!
Először is, ez annyira nem horrorfilm, inkább valami dráma, az elcseszett kapcsolatokról. Annak ellenére, hogy a kísértet elég gyakran felbukkan ideget tépni, nem elég ijesztő ahhoz, hogy a nézőt kiborítsa... csak ott van, és kész. (Igazából a film fő mondanivalója a reinkarnációval kapcsolatos, és hogy emiatt milyen csúnya dolog az abortusz, csakhogy én úgy gondolom, hogy ha valaki nincs olyan helyzetben, nem kell gyereket vállalnia, csak ha akarja... Szal igazán azon akadtam ki, hogy miért gondolják a készítők, hogy ez fair dolog: Ha csaj vagy, és egy muksó teherbe ejt, majd tovább áll, neked viszont alig van annyi pénzed, hogy magadat eltartsd, szüld csak meg azt a gyereket, hátha idegösszeomlást kapsz, máskülönben a halott embriók kísértetei őrületbe kergetnek, mert beleköptél a reinkarnációs levesükbe... Hát, tőlem gondolják így, csak ne próbálják ráerőltetni másokra... Persze ebből kiindulva abban sem kell hinni, amit én gondolok... mindenki abban hisz, amiben akar.)
A fent említett dolog egy teljesen személyes probléma, egy másik gond viszont több mindenkit is érinthet: Még hónapokkal korábban több oldalon is azt olvastam, hogy ez a film milyen hű-de-durva és ijesztő lesz, ez viszont teljesen téves infó, viszonylag kevés az olyan rész, amivel a készítők ijesztgetni akartak, és még kevesebb az, ami valóban ijesztő lett...
Ok, most eléggé lehúztam ezt a filmet, de a csalódásomtól függetlenül, más szempontból nem olyan rossz film ez, szépek a beállítások, jók a színek, a zene kifejezetten tetszett, a speciális effektek igazinak tűnnek, a színészek játéka teljesen hihető, szal ez mind rendben van, csak egy nagyon lényeges dolgot szúrtak el... ja, és az ijesztőnek szánt kiscsaj (aki valamiért sokkal idősebbnek tűnik, mint kéne...) nem ijesztő. Sem kinézetre, sem viselkedésre... Ez van...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése